I SRUŠIŠE SE LEPI SNOVI NAŠI..

U finalu Kupa Beograda Radnički N.B. – Sremčica 2:0 (1:0)

SREMČICA: Filipović, Kilibarada (od 64. Dimić), Rebić (od 64 Vasiljević), Bogdanović, Stojanov, Milićević( od 53. Ugrica), I. Mladenović, Šekularac (od 75. Popović), Đurić, Ivelja, S. Mladenović.

Dugo očekivana, s puno nade i želje u uspeh, finalna utakmica Kupa Srbije na teritoriije Beograda nije donela fudbalskoj Sremčici  ni radost ni utehu. U odmeravanju snaga sa Radničkim iz N. Beograda   u roku od dva meseca odigrane su dve utakmice, jedna u okviru prolećnog dela prvenstva, 17. marta, i ova druga, finalna u kupu, i u obe nekadašnji Majstori sa Dunava  su pobelili  identičnim rezultatom, 2:0. Prvi poraz je bio uvod u fantastičnu seriju pobeda koje je Sremčica posle te utakmice ostvarila i posle koje smo pomislili da je i opstanak u ligi konačno obezbeđen i da je Sremčica ušla u luku spasa. Nažalost, ta serija pobeda je izbledela pred serijom poraza koja je usledila posle poraza od BSK-a iz Borče. Pobeda u Kupu bi došla kao lek na ljutu ranu, osvajanje trofeja kao dosanjani san. Jer setimo se da je davne, valjda tamo 94. ili 95. u finalu Kupa Sremčica poražena od tada moćnog Palilulca na stadionu FK Rada rezultatom 1:0. Pomislili smo, evo šanse za spas sezone,  za   ostvarenje  istorijskog uspeha, za još jedan značajan iskorak u istoriji Kluba. Na žalost to se nije dogodilo. Razloga ima više i teško je prave u ovom trenutku i imenovati. Ako već u 5. minutu primite gol iz  jedanaesterca, ne ulazimo u to da li je dosuđen opravdano ili ne, sigurno da će vam samopouzdanje biti poljuljano. Posle vođstva ekipa Radničkog je izvela još nekoliko brzih i opasnih akcija prema golu Sremčice. Najbolji igrač susreta je u solo akciji skoro od centra izbio ispred golmana Filipovića ali je njegov šut Filipović uspeo da zaustavi. Posle početne inicijative Radničkog, Sremčica je uspostavila igračku ravnotežu  i stvorila nekoliko izglednih prilika. Šekularcu se otvorio prostor za šut sa nekih šesnaest metara ali je slabo udario po lopti i ona je postala lak plen za golmana Radničkog. Posle toga beležimo još dve šanse za Sremicu, Stojanova i Milićevića. Oba puta su glavom šutirali prema golu protivnika, ali ni jedan šut nije išao u okvir gola.

U drugom delu igre, sve do 70.-og minuta,  Sremčica je bila bolji tim. Krenuli su napadi u talasima ka golu Tatića i činilo se da je  izjednačenje neminovno.  Ulaskom  hitronogog Ugrice u igru napadi Sremčice su postali brži i opasniji. Nekoliko odlično izvedenih kornera od strane Steve Mladenovića stvarali su utisak da gol visi u vazduhu. Nažalost u odlučujućim trenucima napadači Sremčice nisu bili dovoljno prisebni da ukazane prilike i realizuju. Prvu nije iskoristio Ivelja, kad je sa desetak metara šutirao preko prečke, a drugu Ugirca takoreći iz identične situacije. Sa druge strane pred golom Filipovića ukazala se šansa za fudbalere Radničkog, valjda kao opomena fudbalerima Sremčice, kad se lopta gotovo po gol liniji kotrljala od jedne do druge stative. U 70. minutu gotovo da su pokopane sve nade Sremčice da može makar do izvođenja jedanaesteraca. Slobodan udarac sa dvadesetak metara, iskosa, kad se očekivao centaršut prema golu Sremčice, Đokić je uputio direktan udarac i mreža se zatresla. Očigledno je da Filipović nije očekivao direktan udarac na gol i faktor iznenađenja je presudio. Nije Sremčica posle drugog gola protivnika imala snage da se vrati u igru, nije to više bio onaj tim iz najboljih prolećnih dana kad su pred njim padali i jači  od Radničkog. Daleko su od te forme i Filipović, i Ilija Mladenović, i Ivelja, i Đurić, i Ugrica, i Stojanov i Steva Mladenović. I plašili smo se takvog epiloga, da će jednog dana doći na naplatu ono silno naprezanje kojem su bili izloženi ključni igrači tima.  Povrede i bolesti uslovile su njihov izostanak u odlučujućim utakmicama, u onim kad pobede ulivaju samopouzdanje i donose preko potreban mir. Ali, nema razloga ni za veliku žalost i veliko razočarenje. Doći i do finala Kupa je sam po sebi veliki uspeh. U istom danu je i veliki Mančester Junajted ostao bez trofeja. Fudbal je to.