POSTOJE LI FUDBALSKA ČUDA?

Fudbal je čudna igra. Ponekad pomisliš da si ostvario  sjajan rezultat, da si napravio pravi podvig  pobedom nad možda i boljim protivnikom, a već sutra sjaj pobede potamni i opet sve prekriju tamni oblaci koji te prate na putu kojim nisi želeo da koračaš. Gde su sad oni dani krajemmartovskih i aprilskih pobeda, ona energija koja lomi protivnika i na kraju donosi radost. Da li smo se suviše opustili i u jednom varljivom trenutku pomislili da je ono što je trebalo uraditi za opstanak već urađeno, da smo spašeni, jer je kopno, činilo se, na dohvat ruke. Da li je ta uljuljkanost bila kobna na putu koji je imao samo jedan cilj, opstanak.

Da li danas, posle poraza od Brodarca, još imamo pravo na nadu? Teoretski,  nada postoji dok god se igra, a igraće se još  tri kola, sve tamo do 6. juna. U tom periodu potrebno je da se dogodi pravo čudo pa da Sremčica izbori pravo da se i sledeće godine takmiči u istom rangu. Dakle potrebno je da do kraja prvenstva ostvari sve tri pobede a njen direktni konkurent, u ovom trenutku tim Sinđelića, od devet mogućih bodova koje može da osvoji, izgubi šest. Po onome što se može videti iz trenutnog rasporeda na tabeli, presudno bi moglo da bude sledeće kolo u kojem ekipa Sinđelića igra na domaćem terenu protiv Stepojevac Vage. Osvoji li i jedan bod na toj utakmici, šanse Sremčice bi, takoreći, bile svedene na neko vasionsko čudo. U tom slučaju bi Sinđelić trebalo da u poslednjem kolu, protiv fenjeraša, ekipe iz Batajnice, odigra nerešeno ili da izgubi. Sve tri pobede Sremčice do kraja prvenstva podrazumevaju i pobedu nad Sinđelićem u utakmici koja se igra u Sremčici 30. maja, u pretposlednjem kolu. Još jedan problem za Sremčicu biće i utakmica u finalu kupa na teritoriji Beograda koja se igra 26. maja protiv Radničkog iz Beograda.

Ipak, u fudbalu postoje i vasionska čuda. I pisac ovih redova je u svom životu doživeo jedno od takvih. Davne 1967. godine u Tirani je slabašna Albanija uspela da odigra nerešeno sa fudbalskim divom, ekipom Zapadne Nemačke, i na taj način omogućila  tadašnjoj Jugosaviji da se pobedom nad Engleskom rezultatom 1:0, plasira na završni deo prvenstva Evrope u Italiji i tamo osvoji srebrnu medalju.

Nerešen rezultat Sinđelića protiv BSK-a iz Batajnice u poslednjem kolu prvenstva bilo bi pravo fudbalsko čudo, ravno nerešenom ishodu utakmice  Nemačke protiv Albanije te davne 1967. godine.