SIGURNA POBEDA ZA KRAJ SEZONE- Sremčica-GSP Polet Dorćol 2:0 (1:0)

NEKAD (pre više od pola veka)

Kad jesen ojača i kad nastanu oni teški i sumorni dani, sa kišom koja sipi i natapa i teren i sve što se još može videti, golo i nezaštićeno, kad se obere i onaj vinograd pored igrališta, ostaju te poslednje utakmice da razbiju tu dosadu koja se polako nadvija nad selom. Svi jedva čekaju da se i ta sezona završi i da se fudbal na proleće igra sa više radosti i boljem vremenu. I Brica trči poslednje krugove ove jeseni, i kao i ranije praćen čoporom dece. Naši  pobeđuju sa 2:1. Vatra je već zapaljena, gori  vlažna šaša i jak dim se vinuo visoko, vidi se čak iz V.  Moštanice. Iz nje i treba da se vidi, zato je i naložena, da  znaju i da im bude krivo, jer Sremčica opet pobeđuje. Kad vidimo dim tamo iz njihovog sela, znamo da  se vije  sa njihovog igrališta, pobeđuju i oni i to nam poručuju, da nam naude. Bile su to poruke poslate dimnim  signalima, a dim je bio esencija nagomilane strasti. Kad gubimo ne pali se vatra, Brica i dečurlija stoje negde neprimećeni ko pokisli vrapci. Čeka se da sudija odsvira kraj utakmice. Dečak kome je igralište postalo omiljeno mesto, pogledaće u nebo privučen graktanjem nekih ptica koje u strogoj formaciji odlaze nekud prema jugu. Te ptice koje odlaze i one crne vrane koje  kao roj džinovskih muva lete na nebu iznad Moštanice, ostaće u sećanju kao simbol završetka još  jedne sezone koja će biti nastavljena tek tamo na proleće, kad nebo postane plavo i kad ptice počnu da se vraćaju. Treba dočekati to vreme.

SAD

SREMČICA: Jadranin, Stošić, Rebić, Obradović, Pavlović, Savić, Šarčević, Maksimović, Đurić, Šarić, Mladenović; REZERVE: Marković, Resimić, Kovačević (ušao u 85. umesto Šarčevića), Petrović ( ušao u 71. umesto Đurića), Jevtić (ušao u 80. umesto Maksimovića), Stanković; STRELCI: Šarić u 29. i Mladenović u 65.m.

Igralište Sremčice..Prekrasan sunčan novembarski dan. Protivnici Sremčica i GSP Polet-Dorćol, stari znanci. Pripala im je čast da spuste zavesu na terenu Sremčice na još jednu jesenju sezonu  u Zonskoj ligi Beograd. Pobednik će slaviti, ali ni poraženi neće mnogo tugovati, jer su i jedan i drugi tim u gornjem delu tabele. Sremčica gaji veće ambicije i pobedom će se nametnuti kao jedan od najistaknutijih pretendenata za osvajanje prvog mesta i sigurnog povratka u srpsku ligu. Sremčica sa novim trenerom A. Milićem, želi da potvrdi dobru formu i da pokaže da prošlonedeljna pobeda nad ekipom Sinđelića nije slučajna, već je plod dobre forme i kvaliteta igračkog kadra. Prvih dvadeset minuta nema uzbuđenja, tvrda prvenstvena utakmica, tako smo i mislili. Onda Sremčica  stvara prvu ozbiljniju priliku. Pokretljivi Miljan S. našao se u idealnoj prilici negde na roglju peterca, gotovo sam. Šutirao je levom nogom daleko iznad prečke. Ne postižu se golovi iz te pozicije. Em je slabija noga, em telo povijeno na suprotnu stranu od one gde je trebalo da se nađe. Druga  šansa opet za Sremčicu. Veoma agilni Šarčević na drugoj stativi pokušava da primi loptu na grudi umesto da je udari glavom i da gađa suprotni ugao. Najzad gol. Sredinom prvog poluvremena opet je pažnja usmerena na pokretljivog Šarčevića. Izborio se na levoj strani terena za loptu i uputio idealan centaršut na prvu stativu. Lukavi M. Šarić je osetio trenutak, krenuo na loptu i rutinski je smestio u mrežu. Koji gol po redu ove sezone, četrnaesti petnaesti. Dosta je i za celu sezonu a za pola i previše. U evropi se sa takvim učinkom konkuriše za zlatnu kopačku. Desetak minuta pre kraja poluvremena gosti ostaju sa igračem manje. Igrač sa brojem osam , Stupić, je prvo dobio žuti karton zbog negodovanja a u istom trenutku i crveni. Kažu da je opsovao sudiju. Ako jeste, crveni je zaslužen. U drugom delu utakmice činilo se da gosti još gaje nadu da mogu do povoljnog rezultata, tim pre što ekipa Sremčice i pored terense nadmoćnosti ne pokazuje dovoljno želje da dotuče grogiranog protivnika. Ta kolektivna opuštenost koštaće i M. Šarića da u dve idealne prilike, kad se na pet metara od gola našao oči u oči sa golmanom, ne postigne golove i svoj golgeterski skor ne uveća za još ta dva gola. Ono što nije uspelo Šariću, uspelo je S. Mladenoviću. Idealno poslužen od svoje desetke, nesebičnog  Šarića, zatresao je mrežu gostiju za sigurnije vođstvo od 2:0. I gosti su uspeli u drugom poluvremenu, iako brojčano hendikepirani, da stvore dve izgledne šanse za postizanje golova. Bili su brzopleti i šanse su otišle u nepovrat.

Sezona je završena i navijači Sremčice, zajedno sa upravom, mogu da budu sasvim zadovoljni  učinkom svoga tima u jesenjem delu prvenstva. Osvojeno je treće mesto sa samo četiri boda zaostatka za vodećim timom. Da je učinak u prvih pet kola bio samo malo bolji, da nije od mogućih 15 osvojeno sam tri boda, Sremčica bi se sigurno danas našla na čelu tabele. Ali učinak u poslednjih deset kola u kojima je ostvareno osam pobeda i samo dva poraza je za respekt i nadu da će proleće doneti još mnogo pobeda dovoljnih za plasman u viši rang. Ono što posebno raduje jeste atmosfera na kraju utakmice u klupskim prostorijama, gde se opet kao nekad priča o utakmici, šansama i učinku igrača. Tako vam je to kad se pobeđuje.